Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

  • Junker, Merete : Lillemann ildebrann : kriminalroman

    Den suksessrike miljø-gründeren smiler svakt idet den mørke desember-himmelen over Porsgrunn farges gyllenrød av flammene som er i ferd med å fortære det gamle trehuset. Få timer senere er smilet borte, og han innser at marerittet som skal følge ham dag og natt nettopp har startet.

    Et drap på en ung kvinne. En ensom guttunge på feil sted, til feil tid. En genial plan som går i vasken. Hendelser, helt ute av kontroll for han som satte det hele i gang. Et sted der ute finnes det en ukjent drapsmann, men er han også i stand til å drepe et barn?

    Politietterforsker Eline Torp må finne gutten som forsvant etter brannen. Bare finne ham, død eller levende. Det må også miljø-gründeren, Magnar Moe-Holmen, som har en ukuelig vilje og et brennende ønske om å stable sitt miserable liv på beina.

  • Rahmani, Zahia : «Muslim» : roman

    I en fengselscelle sitter en ung berbisk kvinne. Hun beretter om sitt liv på utsiden av et samfunn som langt på vei har visket ut hennes identitet, og plassert henne under merkelappen «muslim». Fransk, den gamle kolonimaktens språk, har fortrengt hennes eget morsmål. Men gjennom en vev av gamle berbiske eventyr, religiøse myter og fragmenter av barndommens språk, vever hun et bilde av en reise fra Algerie, et land hun ikke kunne tilhøre, til Frankrike, et land som ikke ville ta henne imot. Med klare referanser til sin egen oppvekst, som datter av en harki, en som sloss på franskmennenes side under den blodige frigjøringskrigen, beskriver Zahia Rahmani livet i kolonialismens kjølvann, og reflekterer over islams historie og hva det vil si å være muslim . Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Lillebø, Sandra : Tingenes tilstand : roman

    Så langt tilbake datteren kan huske har moren vært syk. Nå har hun sin egen familie og har verken tid eller ork til å ta seg av moren. Likevel kjenner hun fortsatt mores ordløse grep om hennes eget liv. Det er et rått og sårt portrett av forholdet mellom mor og datter og om hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Stiegler, Jan Reidar : Klok på følelser : det følelsene prøver å fortelle deg

    Følelsene våre påvirker oss også når vi ikke er klar over det. De er der når man tar beslutninger, når man snakker foran andre og når man har det vanskelig med kjæresten eller strever med å håndtere barna. Denne boken utfordrer oss til å utforske egne følelser og hvordan man uttrykker dem. I tilknytning til boken har forfatterne laget en nettside der man finner mer informasjon, videoer og øvelser. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Svensen, Henrik : Under asfalten : Oslos naturhistorie gjennom to milliarder år

    Når man går igjennom Oslos gater kan det være vanskelig å ta innover seg at det finnes 2 milliarder år med naturhistoriske spor noen skarve meter under fotsålen. I grunnen under byen fortelles historien lagvis. Det er en beretning om klimaforandringer, utryddede dyrearter, voldsomme vulkanutbrudd og 40 istiders herjinger. Geolog Henrik H. Svensen tar leseren med på en reise fra urlandskap og inn vår egen tid, hvor landskapet har blitt så preget av menneskelig nærvær at den nye geologiske epoken, antropocen, er på trappene. Boken er byr på mye illustrasjonsmateriale og forslag til turer hvor man kan utforske Oslos geologi. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Tiller, Carl Frode : Skråninga : roman

    Forlaget skriver om denne boka:

    Carl Frode Tiller er skjønnlitterær debutant. I hans roman, Skråninga, møter vi en ung mann som sitter på en psykiatrisk institusjon, skyldig i kriminelle handlinger han ikke helt forstår, men heller ikke helt klarer å fortrenge. Han klarer ikke å snakke med noen om problemene sine, men han har talent for å skrive, og psykologen oppfordrer ham til å skrive om seg selv. Med brutal realisme blir det fortalt om hvordan en barndom preget av kulde, avmakt og ensomhet former et menneske omverdenen ser på som et monster. Gjennom hovedpersonens forsøk på å få verden til å henge sammen, blir leseren kjent med en fortvilet og følsom person som bærer på sorgen over alt som kunne vært annerledes.

  • Øglænd, Finn : Høymolesong : dikt

    “Det finst ingen skjulte meiningar med mitt liv. Alt ligg opent og i dagen”, skriv Finn Helge Øglænd i diktsamlinga «Høymolesong». Finn Helge Øglænd debuterte som lyrikar i 1983. Han har mottatt fleire litterære prisar for sitt arbeid. Omtalen er utarbeidd av BS.
  • Böldl, Klaus : Fuglepust : roman

    Tyske Philipp har flyttet til Færøyene for å bo sammen med Johanna og hennes datter, Rannvá. Han har vært der i to år, men nå synes forholdet å gå mot slutten. Philipp og Johanna lever ved siden av hverandre, snakker ikke mye sammen og irriterer seg over småting. Johanna og datteren reiser til Danmark for å besøke Rannvás mormor, og det fører til at Philipp utvider sine undersøkende gåturer rundt på øyene og kommer nærmere naturen og seg selv. Med underfundig humor og presise iakttakelser får Klaus Böldl fram de minste nyanser i naturfenomener, ansiktuttrykk og gester. «Fuglepust» er en stillferdig roman om menneskets forhold til sine omgivelser, medmennesker og fortid. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Skranefjell, Else : Ingen vil ha oss. Bind 1. En jødisk familie 1918-1947

    Den tyske soldaten Jakob Goldschmied kommer hjem til Berlin etter første verdenskrig. Mellomkrigstiden blir en vanskelig tid for den jødiske familien til Jakob selv om de lever godt av sin gullsmedforretning. De opplever mellomkrigstidens superinflasjon, massearbeidsledighet og Krystallnatten. Bakteppet i boka er nazistenes fremmarsj og Hitlers økende restriksjoner mot jødene. Familien må flykte og splittes i sin flukt fra naziregimet. Vi følger deres skjebner under jødeforfølgelsene før og under annen verdenskrig. De overlevende i Goldschmiedfamilien gjenforenes i 1947, men spørsmålene de står overfor er mange. Eksisterer fortsatt barndomshjemmet eller er det en utbombet ruin, og hva med familieformuen de hadde gjemt i muren i vaskekjelleren, er den fortsatt der? Dette er bind 1 i serien 'En jødisk familie'. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Glaser, Karina Yan : Den veldig hemmelige hagen

    I et rødt mursteinshus i Harlem bor den fantastiske familien Vanderbeeker. Den gamle bygningen er nesten blitt som et familiemedlem for dem. Når katastrofen inntreffer hos deres elskede naboer ovenpå, bestemmer Vanderbeeker-barna for å gjøre det de kan aller best: sette hodene sammen og lage en plan. De bestemmer seg for å lage den mest utrolige, nydelige hagen i Harlem. Men plassen de har valgt seg er ikke helt ideell, og de må kjempe mot et låst gjerde, tistler, søppel, og en rik eiendomsutvikler med andre planer. Dette er en humoristisk historie om kreativitet og kjærlighet, og om hvordan et fellesskap kan utrette fantastiske ting. Fortellingen utfordrer leseren til å tenke over hva som gjør samfunnet man lever i til å være et godt sted å leve. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Dinosaurer

    Lær om former og fasonger med denne boka, som er full av vennlige og fargerike dinosaurer til å ta på.
    Små, rare rim og skjeve illustrasjoner - collager av fingeravtrykk, tegninger og fotografier av hverdagsting gir boka et unikt og friskt preg. Dinosaurer er noe alle barn liker, og her får de også lære navnet på en del av dem
  • Shire, Warsan : Eg lærer mor mi å føde : dikt

    Dette er ein diktsamling som kastar lys over den gøymde verda av sensualitet i det dominante narrativet innanfor islam. Dikta handlar óg om verkelegheita og skrekken nokon må møte i ei verd driven av krig. Narrativa utforskar tema som feminisme, krig, og immigrasjon, om korleis kvinner berre blir sett på som verdifulle om dei er jomfruer, om valdtekt som eit våpen i krig, og om korleis det er å vere på ein evig flukt. Kvinnekroppen blir brukt som eit motiv til å illustrere systematisk undertrykking, vald, rasisme, og brutalitet. Warsan Shire har vunne fleire prisar, mellom anna Brunel Universitys African Poetry Prize. Omtalen er utarbeidd av BS.
  • Hæggernes, Kristian S. : Vekstsesonger

    I Vektsesonger skriver Kristian S. Hæggernes om sommerferiene i ungdomsskoleårene. Resultatet er en nær og personlig diktsamling om overgangen fra barndom til ungdom, en overgang som spesielt for en sjenert gutt kan virke overveldende. Han holder tankene for seg selv, samtidig som kroppen snakker et stadig tydeligere språk.
  • Helseth, Sigurd : Skuggar av glas : haikudikt

    Dette er en diktsamling i to deler. Diktene er utformet i den tradisjonelle japanske poesiformen haiku. Den første delen inneholder haikudikt som på tradisjonelt vis trekker inn naturen og setter det sanselige, mytiske og eksistensielle sammen til en større helhet. I den andre delen er diktene dystrere, mer kaotiske og mer uoversiktlige, og det trekkes inn elementer som øde landskap, krig, metall, og jern. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Bergquist, Kristian : Alt du er trengs her : dikt

    «Jeg tenker at et selvmord ikke skjer ut av det blå men ut av det svarte», skriver Kristian Bergquist i et av diktene i denne samlingen som er en samtale om ensomhet og dødsdrift. Ved å trekke seg vekk fra menneskene, inn i skogen og litteraturen, finner han slektskap. Diktene sprer varme og håp midt i det meningsløse. Dette er Kristian Bergquists niende diktsamling. Hans poesi kjennetegnes av et tydelig og tilgjengelig språk, forankret i en sosial virkelighet. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Eriksen, Tore Linné : Afrika : fra de første mennesker til i dag

    Det har ikke levd mennesker lengre i noen annen verdensdel enn i Afrika. Her tok Homo sapiens sine første skritt for sju-åtte millioner år siden. Boken forteller om verdensdelens historie helt frem til våre dager hvor Afrika rommer 1,3 milliarder mennesker fordelt på 55 stater. Boken inneholder kart, bilder og personportretter, og viser at vi har både en felles fortid og en felles fremtid. Omtalen er utarbeidet av BS.
  • Brunstad, Sissel : Norsk ølhistorie : frå Odins skål til i dag

    Øl har til alle tider hatt ei avgjerande rolle i folks kvardagsliv og levesett. Ølet har vore med gjennom heile livet, frå barselsøl til gravøl, til helg og høgtid gjennom fleire hundre år. Det har og vore ein viktig ingrediens i spelet om politisk og religiøs makt og status. Sissel Brunstad tek oss her med på ei reise i norsk ølhistorie. Omtalen er utarbeidd av BS.